A projektről:Projekt címe: Fito-klinika a környezetkímélő földhasználat szolgálatában

Rövidítés: FITO-KLINIKA

Project szám: HURO 0801/001

A PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ LEÍRÁSA

Háttér Az agrár ágazat hozzájárulása a GDP-hez az érintett két megyében (Hajdú-Bihar és Bihor) kétszerese az országos átlagoknak. A környezetkímélő termesztési mód bármely gazdálkodási egységben bevezethető, függetlenül annak méretétől. A statisztikák szerint a régiós agrárvállalkozások innovációs potenciálja meglehetősen alacsony. Annak érdekében, hogy a kis- és közepes vállalkozások megőrízzék hosszútávú működőképességüket az ökológiai alapú termesztési innovációk mindenképpen szükségesek. Ezek az üzemek (elsősorban a humán erőforrások hiánya miatt) viszonylag kis volumenben alkalmazzák az ökológiai alapú termesztési módokat. A másik oldalról tekintve viszont a környezeti szennyezés és a károsítók tevékenysége egyaránt jelentkezik mindkét régióban (a szennyeződések ás a kártevők nem tisztelik az államhatárokat).
Célok (általános és specifikus) A célunk felállítani és üzemeltetni egy közös, környezkímélő földhasználatban érintett szaktanácsadó központot, amely nonprofit szolgáltatóként részt vesz az ökológiai alapú termesztési rendszerek regionális elterjesztésében. Közös oktatási programok és képzési tematika ebben a tervezett projektben későbbi, hasonló jellegű képzéseket generálhat. E a közös szaktanácsadó központ tevékenysége a továbbiakban (az elvárásoknak megfelelően) bővíthető és modellként szolgálhat további fejlesztésekhez.
A határon átnyúló jelleg és hatás Projektünk hosszútávú célja a környezetkímélő termesztési módok terjesztése az érintett régióban. Közösen alakítottunk ki képzési programokat, készítettünk oktatási segédleteket, és diagnosztikai, valamint toxikológiai adatbázisokat. Magyar és román nyelveken. Közös tematikájú szakmai képzések valósultak meg Debrecenben és Szalardon 30-30 mezőgazdasági szakember részvételével. Magyar, román, és angol nyelvű közös WEB oldalak is elkészültek a folyamatos, elektronikus szaktanácsadás és céljaink elérésének érdekében.
Célcsoportok A célunk azökológiai lapú gazdálkodási mód terjesztése és hatékonyságának biztosítása a mezőgazdasági kis- és közepes üzemek esetében körszerű diagnosztikai, növénytáplálási és növényvédelmi technológiák átadásával. A környezetkímélő termesztési módok terjedése nemcsak a gazdálkodók számára kedvező, hanem igen jelentős a fogyasztók és a helyi ökológiai rendszerek szempontjából is.
A project tevékenységek rövid összefoglalója, a felelős partner és időzítés megjelölésével 1. Munkacsomag (4 hónap): oktatási segédletek kéziratainak összeállítása (4-4 témakörben) magyarul és románul (TUDKA). Oktatási segédletek és CD-ROM sokszorosítása (1200-1200 példányban) magyarul és románul (BIOTERRA) Közös toxikológiai (2) és diagnosztikai (4) adatbázisok (TUDKA) kialakítása.
2. Munkacsomag (4 hónap): 40-órás intenzív biotermesztői kurzus és vizsga 60 fő résztvevővel (30 fő romániai Szalardon, 30 fő magyarországi Debrecenben) (TUDKA és BIOTERRA). Szerver komputer és perifériáinak beszerzése (TUDKA).
3. Munkacsomag (4 hónap): Magyar, román és angol nyelvű WEB oldalak kialakítása (TUDKA). Záró konferencia Debrecenben (100 fő magyarországi és romániai szakember részvételével), az előadás összefoglalók nyomtatása (TUDKA és BIOTERRA).
A tevékenységek megnevezése Magyarország Románia
1. Oktatási segédletek kéziratai (4 témakörben) magyar nyelven 400 A/4 oldal 1. Oktatási segédletek kéziratai (4 témakörben) iromán nyelven 400 A/4 oldal
2. Nyomtatott oktatási segédletek (4 témában) magyarul B/5 méretben és CD-ROM melléklet 1200 darab 2. Nyomtatott oktatási segédletek (4 témában) románul B/5 méretben és CD-ROM melléklet1200 darab
3. Magyar-román nyelvű elektronikus adatbázisok (2-toxikológiai) (4-diagnosztikai) 480 HTML oldal 3. 30 fő tanfolyami résztvevő Szalardon
4. 30 fő tanfolyami résztvevő Debrecenben 4. 50 fő románia résztvevő a szakmai záró konferencián
5. Működő szerver számítógép Debrecenben 5. Előadás összefoglalók román nyelven (B/5-120 oldal) 150 darab
6. Háromnyelvű WEB oldal  
7. 50 fő magyarországi résztvevő a záró konferencián  
8. Előadás összefoglalók magyarul (B/5-120 oldal) 150 darab  
A projekt eredményei: A projektünk a regionális elvárásoknak igyekszik megfelelni. Az ökológiai alapú termékelőállítás igen elterjedt gazdálkodási forma Nyugat-Európában és Nyugat-Magyarországon. A tervezett projekt hosszú távú végeredménye az ökológiai alapú termesztési módozatok terjedése, a mezőgazdasági területek környezeti állapotának javulása és a mérgező mezőgazdasági peszticidek felhasználásának mérséklődése. Ezáltal jó minőségű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek kínálatának bővülése.
A project fenntarthatósága: A közösen kialakított szaktanácsadó központunk (Fito-Klinika) elsősorban a biotermesztők számára nyújt segítséget. A képzési segédletek, az oktatási tematikák, a WEB oldalak elkészítését követően a központ minimálisönköltséggel működtethető és elektronikus szaktanácsadással továbbra is a régió biotermesztőinek szolgálatára áll. A kialakított szaktanácsadó rendszer modellként szolgálhat további regionális fejlesztések számára.

A PROJEKT FORRÁSAI (EURO-ban)

Partner Támogatás Támogatási intenzitás % Saját hozzájárulás Saját hozzájárulás % Összesen
Vezető Partner TUDKA 56.990 95 3.000 5 59.900
Projekt Partner BIOTERRA ROMÁNIA 36.755 97,95 770 2,05 37.525
Összesen 93.745 96,47 3.770 3,53 97.515